5 tips til bedre podcast optagelser

Det har aldrig været lettere at optage og udgive sin egen podcast. Når det er sagt, så er det langt fra alle podcasts, der lyder godt og kun meget få der lyder professionelt.

God lyd er vigtig i de fleste medieproduktioner, men det gælder især for podcasts. Her består produktet alene af lyd og lytteren finder hurtigt en anden podcast, hvis lyden ikke er i orden.

Gode lydoptagelser kræver ikke nødvendigvis et professionelt lydstudie. Du kan sagtens få dine podcast optagelser til at lyde godt, så længe du følger nogle få tommelfingerregler.

Det er oftest de samme fejl og problematikker jeg møder, når jeg som lyddesigner modtager lydoptagelser fra mine klienter. Undgå at begå de samme fejl, ved at læse mine 5 bedste tips til bedre podcast optagelser.

Podcast optagelse med mikrofon.

Optag i et fornuftigt lydniveau

Det virker måske åbenlyst, men alligevel er det et af de problemer jeg oftest støder på. En optagelse der er optaget ved for høj lydstyrke og derfor forvrænger eller overstyrer. Det er det man på fagsprog kalder ”clipping”.

”Clipping” opstår når lydsignalet forstærkes mere end udstyret er i stand til og dermed ”klipper” toppen af lydbølgen af. Det giver en uønsket skrattende og støjende effekt, som du for alt i verden vil undgå i dine podcast optagelser.

For at undgå, at dine optagelser overstyrer er det vigtigt, at du ikke optager ved for høj lydstyrke. Men du må samtidig heller ikke optage ved for lav lydstyrke, da det kan forstærke lyden fra omgivelserne, når du efterfølgende skruer op for signalet i redigeringen.
Du kan undgå begge problemstillinger ved at følge disse tre enkle råd:

  • Omkring -12 dB

    Indstil lydstyrken på dit optagerapparat, så dit decibelmeter hovedsageligt bevæger sig omkring -12 dB.

  • Maks -6 dB

    Sørg for at peak, som er de højeste niveauer du måler, ikke overstiger -6 dB.

  • Better safe than sorry

    Hvis du har svært ved at ramme det rigtige niveau, så optag hellere 10 dB for lavt end 10 dB for højt. Det er lettere at redde en optagelse der er optaget lidt for lavt, end en optagelse der er optaget ved for høj lydstyrke.

Hvis du følger ovenstående råd, så skaber du et godt udgangspunkt for dine podcast optagelser og undgår potentielle katastrofer.

Skulle du alligevel være så uheldig at sidde med en optagelse der ”clipper” og som du ikke kan tage om, så kontakt en fagperson. En professionel med de rigtige værktøjer kan oftest forbedre lyden, afhængigt af graden af forvrængning.

Brug høretelefoner når du optager

Hvis du ikke kan høre problemerne, så kan du heller ikke gøre noget ved dem.

Jeg hører ofte optagelser med støjende apparater som aircondition og køleskabe. Men også hænder der slår i bordet eller roder i nærheden af mikrofonen. Fælles for mange af optagelserne er, at de er optaget uden brug af høretelefoner.

Jeg har efterhånden ikke tal på, hvor mange gange jeg har hørt sætninger som: ”Den lyd var der ikke da jeg optog” eller ”Det kunne jeg slet ikke høre da vi sad der”.

Netop derfor skal du bruge et par ordentlige høretelefoner, når du laver dine podcast optagelser. Benyt helst nogle der dækker ørerne og lukker lyden ude. Hvis du ikke har andet, så brug hellere et sæt dårlige in-ear høretelefoner end slet ingen.

Hvis du absolut ikke kan holde ud, at have høretelefoner på under podcast optagelserne, så brug dem i det mindste når du indstiller lydniveauerne i starten. På den måde kan du nå at gribe ind, hvis noget lyder galt fra start.

Vælg den rigtige mikrofon

Det siger sig selv, at en god mikrofon har betydning for lydoptagelsens kvalitet. Bedre kvalitet resulterer ofte i et bedre resultat. Men typen af mikrofon spiller også en afgørende rolle.
Selvom Ferrari er en uovertruffen bil, så er det næppe førstevalget, når landmanden skal pløje marken.

Der findes lidt forenklet to typer mikrofoner. Kondensatormikrofoner og dynamiske mikrofoner. Jeg vil forsøge at forklare forskellene uden at gøre det for teknisk.

Kondensatormikrofoner

Når en sanger indspiller en sang i et professionelt lydstudie, så er det oftest ved hjælp af en kondensatormikrofon. Denne mikrofontype er meget følsom og opfanger derfor stor detaljegrad i stemmen.

De fleste kondensatormikrofoner er designet sådan, at bagsiden af mikrofonen er ligeså følsom som forsiden. Derfor er der reelt ikke nogen forskel på, om lydkilden er placeret foran eller bagved mikrofonen.

Mikrofon til at optage podcast.
Kondensatormikrofon af mærket Neumann.

En kondensatormikrofon behøver som regel strøm via mikrofonkablet for at fungere. Derfor skal du sikre dig, at dit udstyr kan levere strøm igennem mikrofonkablet. Denne anordning kaldes phantom power. De fleste nyere lydkort og transportable optagerenheder er i stand til at levere phantom power.

  • Phantom power

    48, 24 eller 12 volt der leveres af optageragerapparatet og løber igennem mikrofonkablet til mikrofonen.

Dynamiske mikrofoner

En dynamisk mikrofon er ikke så følsom som en kondensatormikrofon. Derfor er den særlig velegnet i situationer, hvor der er flere samtidige lydkilder. Det er typisk den type mikrofon sangeren synger i til koncerten, eller komikeren taler i til standup-showet.

I modsætning til en kondensatormikrofon, så opfanger dynamiske mikrofoner oftest det meste af lyden fra en retning. Det er særlig smart, hvis man vil undgå lyde fra omgivelserne.

Dynamisk mikrofon til optagelse af sang eller tale.
Shures SM58 er en populær dynamisk mikrofon der typisk bruges til liveoptræden.

Hvilken mikrofon skal du vælge?

Som du sikkert har regnet ud, så afhænger mikrofontypen af situationen. Når det er sagt, så vil jeg råde mange til at benytte en dynamisk mikrofon fremfor en kondensatormikrofon. Det er der flere grunde til.

Ulemperne ved at benytte en dynamisk mikrofon i en ”forkert” situation er langt mindre, end de ulemper du løber ind i, hvis du bruger en kondensatormikrofon udenfor et professionelt lydstudie.
Derudover er dynamiske mikrofoner oftest billigere end kondensatormikrofoner og mere hårdføre. Se eventuelt min artikel: “En god, billig og undervurderet podcast mikrofon.”

Alt for ofte kan jeg konstatere, at en ellers veletableret podcast indspilles med flere kondensatormikrofoner i et åbent kontorlandskab eller et lokale der ikke er lyd-reguleret. Det kan medføre et lydligt rod, der ikke ville være lige så grelt med dynamiske mikrofoner.

En ting der er værd at notere sig ved dynamiske mikrofoner er, at de ofte kræver en del mere gain end kondensatormikrofoner. Det stiller nogle flere krav til den lydoptager du benytter. Det kan eksempelvis være nødvendigt med en ekstra preamp der forstærker lydsignalet yderligere.

  • Gain

    Gain er niveauet på det lydsignal der går ind i lydsystemet. Det må ikke forveksles med volume, som er niveauet på det signal der kommer ud af lydsystemet.

Placer mikrofonen tæt på din mund

Dette tip kan virke indlysende og alligevel er det en fejl alt for mange begår – især nybegyndere.

Der er flere grunde til, at du skal placere mikrofonen tæt på munden. Den mest åbenlyse er, at det er stemmen du ønsker at optage og ikke alle mulige andre lyde. Hvis munden er langt væk fra mikrofonen, kan den ikke opfange alle detaljer og nuancer i stemmen.

En anden grund er, at du måske ikke befinder dig i et professionelt lydstudie og at der derfor er mere eller mindre rumklang i rummet. Des længere væk mikrofonen er fra munden, des højere vil refleksionerne fra stemmen i rummet være. For meget rumklang giver en uklar og mudret lyd på optagelserne, som du kan læse mere om i næste tip.

Optag i det rigtige rum

En ting er, at du selvfølgelig skal undgå udefrakommende lyde på dine optagelser – det siger næsten sig selv.
En anden ting er, at du også skal minimere mængden af rumklang på dine optagelser. Rumklang er lydbølgerne fra eksempelvis din stemme, der rammer væggene og med forsinkelse kastes tilbage i mikrofonen. Et godt eksempel på rumklang som vi alle kender, er præstens stemme i kirken, når stemmen med stor forsinkelse reflekteres fra vægge og loft.

Jeg kommer ikke til at gå i detaljer med akustikregulering og efterklangstid. Kort fortalt er der nogle rum du vil undgå og andre du vil foretrække, når du laver dine podcast optagelser.

Undgå rum med lige hårde flader. Toiletter og køkkener er især dårlige steder at optage, men også sparsomt møblerede steder med meget glas, som mødelokaler og åbne kontorer.

Polstrede møbler, tunge gardiner og bogreoler er gode til at absorberer lyden og dermed minimere rumklangen. Hvis du har et walk-in closet, så er det oplagt at optage der. Det kan også betale sig at bygge en ”hule” med madrasser, dyner og puder. Jeg har særligt gode erfaringer med memory foam, da det har en høj massefylde og derfor absorberer lyden godt.

Skulle uheldet være ude og kan du ikke lave optagelsen om, så kontakt en specialist. En lyddesigner eller lignende kan minimere den uønskede rumklang og på den måde forbedre optagelsen.

Bonus tip: Hold din mund når du interviewer

Mit sidste tip er et bonus tip, fordi det ikke har med selve optagelsen at gøre, og så alligevel.

Du skal holde din mund imens du interviewer. Du skal selvfølgelig stille den interviewede dine spørgsmål, men lyde og ord som ”ahh”, ”okay”, ”ja” og ”mm” skal du undgå.

Det er for det første virkelig irriterende at lytte på, med mindre der er tale om en egentlig samtale. For det andet er det tidskrævende at klippe ud senere og det er heller ikke altid det kan lade sig gøre, hvis din stemme er meget tydelig i den interviewedes mikrofon.
Jeg ved, at det er svært, for man vil gerne være med til at skabe god stemning og få den interviewede til at føle sig tilpas. Men husk, at et interview ikke er det samme som en samtale. Det kan føles ubehageligt ikke at respondere som du er vant til i en normal samtale, men forsøg at undgå det alligevel. Du kan eventuelt forsøge at signalere din forståelse i form af smil og anerkende nik i stedet.

<a href="https://www.joshualindemann.com/joshua-lindemann/">Joshua Lindemann</a>

Joshua Lindemann

Lyddesigner & komponist

Joshua er uddannet lyddesigner og har bl.a. arbejdet for Egmont og Tiny Film. Han har en stor kærlighed til podcastmediet, elektronisk musik og lydudstyr.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *