En god, billig og undervurderet podcast mikrofon

Googler man “billig podcast mikrofon” eller “best budget mic for podcasting”, så kan man læse den ene liste efter den anden, der stort set opremser de samme mikrofoner. Men hvad hvis jeg fortalte dig, at der findes en mikrofon der sjældent optræder på listerne. En mikrofon som er både billigere og bedre end de fleste andre mikrofoner i samme prisklasse?

En ikonisk klassiker

Navnet siger dig nødvendigvis ikke noget, men der er alligevel stor chance for, at du allerede kender denne mikrofon. Shures SM58 er en af de mest populære mikrofoner i verden, og har været det igennem flere årtier. Det er den mikrofon sangeren synger i til koncerten eller komikeren taler i til standup-showet. Det er med andre ord go-to mikrofonen til de fleste livearrangementer, og det er der en grund til.

SM58 er en retningsbestemt mikrofon. Det har den fordel, at den ikke så let opfanger lyde fra omgivelserne. Netop derfor er den ideel til liveoptrædender. Derudover har den indbygget popfilter, shockmount, er bygget som en tank og nå ja, så er den billig!

To Shure SM58 til podcast.
Mine to vintage SM58’ere, der på trods af både rust og buler stadig tjener mig godt.

Mikrofonen har eksisteret siden 1966 og er stadig en af de mest populære mikrofoner i verden. Popfilteret reducerer plosiver mens den indbyggede shockmount gør den modstandsdygtig overfor bump og slag. Det sammenlagt med, at den reducerer baggrundstøj, gør den til en fantastisk livemikrofon og dermed også, vil jeg mene, en god og billig podcast mikrofon.

Fordele

 • Lyden

  SM58 lyder bedre end de fleste andre dynamiske mikrofoner i samme prisleje.

 • Prisen

  Prisen befinder sig i den lave ende.

 • Reducerer baggrundsstøj

  Opfanger ikke baggrundstøj i samme grad som mange andre mikrofoner.

 • Indbygget popfilter

  Reducerer plosiver.

 • Indbygget shockmount

  Modstandsdygtig overfor bump og slag.

 • Robust

  Mikrofonen er bygget som en tank og tåler en del slag.

Ulemper

 • Gain sulten

  Mikrofonen kræver en del gain. Det kan være nødvendigt med en preamp eller et lydkort, der leverer særlig meget gain via de indbyggede preamps.

 • Detaljegrad

  Du får ikke den mest detaljerede gengivelse af din stemme.

 • Udseendet

  Designet har ikke ændret sig siden 1966. Så hvis det er vigtigt for dig, at mikrofonen ser tidssvarende ud, så er SM58’eren muligvis ikke for dig.

Hør selv

Det burde efterhånden stå klart, at jeg anbefaler Shures SM58 i kategorien “budget podcast mikrofon”. Men du skal selvfølgelig ikke bare tage mit ord for gode varer. Derfor har jeg lavet en lydtest, hvor du selv kan sammenligne lyden med den legendariske Shure SM7B, som befinder sig i en hel anden prisklasse. Afspil de to lydklip og bedøm selv forskellen. Brug et par gode høretelefoner når du lytter.

 • Shure SM58
 • Shure SM7B

Lyd-eksempel af Shure SM58.

Shure SM58 til podcast.

Lyd-eksempel af Shure SM7B.

Shure SM7B mikrofon til podcast.

Jeg ved ikke med dig, men taget i betragning af, at SM58’eren koster under en tredjedel af en SM7B, så synes jeg, at den klarer sig bemærkelsesværdigt godt. Ja bunden er måske ikke ligeså rund og s’erne og t’erne er måske også lidt for skarpe men igen, det er en mikrofon der koster mindre end et par kondisko. Det er en god og billig podcast mikrofon. Mere end udmærket til nybegynderen eller et oplagt valg, hvis du skal have flere gæster i studiet og får brug for 3, 4 eller måske endnu flere mikrofoner.

Derudover er det værd at nævne, at mikrofonen i sig selv ikke har den store betydning, hvis du bruger den forkert. Se eventuelt mine 5 tips til bedre podcast optagelser.

Andre alternativer

De fleste andre alternativer koster enten en del mere eller er af mikrofontypen kondensatormikrofoner, som jeg sjældent anbefaler udenfor et professionelt lydstudie. Læs evt. min artikel om valg af mikrofon, hvor jeg forklarer forskellen på de to mest gængse mikrofontyper.

Der er dog en mikrofon i samme prisklasse og mikrofontype, som burde være et godt alternativ. Rodes PodMic er på papiret en bedre mikrofon end Shures SM58. Når jeg ikke har lavet en sammenligning af de to mikrofoner, så skyldes det den simple årsag, at jeg ikke ejer en PodMic. Jeg har heller ikke nogle planer om at anskaffe mig en. Den lyder nemlig ikke lige så godt som SM58’ren og så koster den faktisk også en smule mere. Se evt. denne video hvor de to mikrofoner sammenlignes. Jeg kan røbe at PodMic’en kun vinder i en kategori og det er udseendet.

Hvorfor er det en overset mikrofon til podcast?

Nu spørger du måske dig selv: Hvis Shures SM58 er både bedre og billigere end mange andre mikrofoner i samme prisklasse, hvorfor er der så ikke flere der bruger den i podcast sammenhæng? Det korte svar er, at jeg faktisk ikke ved det. Jeg gætter på, at det har noget med markedsføring at gøre.

Podcast og livestreaming er blevet stort de seneste år. Det er ikke gået mikrofonproducenternes næse forbi, der har udviklet og målrettet en række nye produkter mod podcast- og streamingmarkedet. Mit gæt er, at klassiske arbejdsheste som SM58’eren, ikke passer ind i den nye produktrække der helst skal se smart ud og have USB-tilslutning.

Hvis du har en bedre forklaring eller har andre bemærkninger, så skriv en kommentar i bunden af artiklen.

<a href="https://www.joshualindemann.com/joshua-lindemann/">Joshua Lindemann</a>

Joshua Lindemann

Lyddesigner & komponist

Joshua er uddannet lyddesigner og har bl.a. arbejdet for Egmont og Tiny Film. Han har en stor kærlighed til podcastmediet, elektronisk musik og lydudstyr.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *